Privégebruik van een zakelijke auto is zeker mogelijk, maar hiervoor moet je wel bijtelling betalen. Tenzij je door middel van een rittenregistratie kunt aantonen dat je niet meer dan 500 km per kalenderjaar privé rijdt met de auto. In dit geval hoef je geen bijtelling te betalen.

Bijtelling bij privégebruik van een zakelijke auto is eigenlijk best simpel. Wanneer je een zakelijke auto, een auto die dus zakelijk wordt aangeschaft, hebt en ervoor kiest om deze privé te gebruiken, ga je bijtelling betalen.

Bijtelling bij privégebruik van een auto als werknemer

Wanneer je als werknemer een zakelijke auto ook privé rijdt, wordt dit maandelijks verrekend met het salaris.

Bijtelling bij privégebruik van een auto als ondernemer

Wanneer als je ondernemer een zakelijke auto privé gaat rijden, kun je het beste samen met jouw accountant naar de bijtelling kijken. Als ondernemer kun je dit namelijk op meerdere manieren verrekenen. Samen met jouw accountant kijk je naar welke manier het beste past bij jouw situatie.

De hoogte van de bijtelling

De hoogte van de bijtelling die je moet betalen als werknemer of ondernemer is afhankelijk van een aantal zaken, namelijk:

  • Het aantal kilometers per jaar. Rijd je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé met een zakelijke auto? Dan betaal je dus bijtelling. De kilometers die je maakt voor woon-werkverkeer gelden trouwens als zakelijke kilometers.
  • De afgiftedatum van het kenteken. Het percentage aan bijtelling wat je moet gaan betalen is afhankelijk van de datum waarop de datum voor het eerst is toegelaten.
  • De CO2-uitstoot van de auto. Voor auto’s die geen CO2-uitstoot hebben, geldt een bijtelling van 16%. Voor andere auto’s geldt een bijtelling van 22%. In 2023 betaal je voor een elektrische auto nog 16% aan bijtelling wanneer de auto een cataloguswaarde heeft tot €30.000,-. Zit de cataloguswaarde boven dit bedrag, dan betaal je 22% aan bijtelling.
  • De cataloguswaarde van de auto. De bijtelling die je moet betalen is een percentage van de cataloguswaarde van de auto.

Hoe bereken ik de bijtelling voor het privégebruik van een auto?

Bij privégebruik van een zakelijke auto kun je de hoogte van de bijtelling eenvoudig berekenen. Een elektrische auto met een cataloguswaarde van bijvoorbeeld €30.000,- heeft 16% bijtelling. Je betaalt dan 16% over €30.000,- aan bijtelling per jaar.

Zie je een auto van bijvoorbeeld €30.000,- en is het mogelijk om hier €2.000,- korting op te krijgen? Dan betaal je alsnog bijtelling over het volledige bedrag. Bij het berekenen van de bijtelling gaat het namelijk over de fiscale waarde, die €30.000,-. Eventuele korting staat hier los van.

Koop je zakelijk een occasion en ga je deze ook privé gebruiken? Dan is de oorspronkelijke waarde van deze auto ook de fiscale waarde. Als de auto €30.000,- heeft gekost en je hem zelf koopt voor €25.000,-, dan moet je die 30.000 alsnog fiscaal bijtellen. De hoogte van de bijtelling is dus afhankelijk van het bouwjaar van de auto.

Bijtelling en private lease

Kies je voor private lease? Dan hoef je geen bijtelling te rekenen voor het privégebruik van een auto. Dit maakt private lease daarom in sommige gevallen een aantrekkelijke keuze. Ook zakelijk kan private lease interessant zijn, omdat je dan een zakelijk voordeel hebt. De BTW kun je namelijk terugvorderen als bedrijf. Dit is 21% minder.

Bijtelling bij privégebruik van een auto: handig of niet?

Of het privégebruik van een zakelijke auto en het betalen van bijtelling voor jou interessant is of juist niet, hangt volledig af van jouw situatie. Hoeveel kilometer ga je rijden? Of past private lease misschien beter bij jouw situatie? Neem contact met ons op voor een eerlijk advies.