Een auto die tussen de 15 en 25 jaar is, wordt een youngtimer genoemd. Vaak kun je deze goedkoper kopen, terwijl de auto er een jaar of 10 eerder als premium model is verkocht. Maar is het leasen van een youngtimer wel verstandig? En hoe zit dat met de BTW en het privégebruik van een zakelijk gekochte youngtimer? In dit blog vertellen wij je graag meer.

Wanneer is een auto een youngtimer?

Een auto is dus een youngtimer wanneer deze tussen de 15 en 25 jaar is. Je kunt aan een youngtimer komen door simpelweg een occasion aan te schaffen die een minimale leeftijd van 15 jaar heeft bereikt.

Het voordeel van een youngtimer is dat deze fiscaal aantrekkelijker is. Een youngtimer heeft namelijk vaak een lagere bijtelling of zelfs helemaal geen bijtelling: dit is afhankelijk van hoe oud een youngtimer is.

Bijtelling en het privégebruik van een youngtimer

Waar je voor een zakelijke auto die je ook privé rijdt een bepaald percentage bijtelling moet betalen, gaat dit bij een youngtimer net even iets anders. Voor een youngtimer geldt namelijk een aparte regeling.

De werkelijke waarde, de dagwaarde, is in dit geval het uitgangspunt voor de bijtelling. Voor de berekening van de bijtelling neem je 35% van de dagwaarde.

Dit is dan ook waarom een youngtimer interessant kan zijn wanneer je deze voor de inkomstenbelasting zakelijk gaat rijden. De bijtelling is namelijk veel lager. Daarnaast is er ook geen kilometerregistratie nodig en zijn alle autokosten aftrekbaar. Denk aan brandstof, verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Alle kosten mag je namelijk aftrekken van de winst.

De voor- en nadelen van een youngtimer

Het grote voordeel van een youngtimer is dus dat deze fiscaal aantrekkelijk is, omdat een youngtimer een lagere of zelfs helemaal geen bijtelling heeft. De aanschafwaarde is daarnaast in veel gevallen lager vergeleken van een nieuwe auto. Dit kan onder de streep aantrekkelijk zijn.

Wel geeft een youngtimer meer risico’s, omdat de auto wat ouder is. Een oudere auto is simpelweg iets gevoeliger voor storingen. Daarnaast zijn de onderdelen van een youngtimer minder goed te verkrijgen, waardoor dit vaak ook iets duurder uitvalt. Ben je van plan om veel kilometers te gaan rijden met een youngtimer? Dan loop je automatisch meer risico op bijkomende kosten.

Hier komt bij dat de meest aantrekkelijke youngtimers door veel mensen gewild zijn. Dit maakt dat deze youngtimers een stuk duurder zijn en niet goedkoper vergeleken met een nieuwe auto. Dus kies je dan voor en youngtimer omdat je dit leuk vindt? Of gaat het je vooral om de kosten?

Ben je niet van plan om veel kilometers te rijden met een youngtimer? En zijn de kilometers die gaat maken voornamelijk privé kilometers? Dan kan de keuze voor een youngtimer een goedkope oplossing zijn. Goedkoper rijden kan namelijk niet, omdat je geen bijtelling hebt. Tenzij de youngtimer telkens naar de garage moet natuurlijk.

Wel of geen youngtimer: advies van Fleets

Of het rijden van een youngtimer verstandig is of niet, hangt dus volledig van jouw situatie af. Kijk hierbij ook naar de toekomst. Vanaf 2030 gaan alle automobilisten namelijk betalen naar gebruik om op deze manier een bewuster gebruik van de auto te stimuleren. Dit gaat ook invloed hebben op het rijden in een youngtimer.

Daarnaast adviseert Fleets ook om eens met een auto te gaan rijden. Omdat een youngtimer minimaal 15 jaar oud is, zijn onder andere de technische snufjes als een navigatiesysteem ook anders in vergelijking met een nieuwe auto. Heb je behoefte aan dit gebied van comfort of niet?

Heb je vragen over wanneer een youngtimer interessant voor jou is of juist niet? Of wil je een persoonlijk en eerlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.