Om elektrisch rijden wat aantrekkelijker te maken, heeft het een aantal fiscale voordelen. Deze worden jaarlijks bepaald door de overheid en veranderen ook jaarlijks, waardoor het altijd een afweging is of de fiscale voordelen het voor jou voordeliger te maken om elektrisch te gaan rijden. Denk jij erover om elektrisch te gaan rijden? In dit blog vertellen wij je graag meer over de fiscale voordelen van elektrisch rijden.

Elektrisch rijden: dit zijn de fiscale voordelen

In tegenstelling tot een auto die rijdt op brandstof, geniet je van een aantal fiscale voordelen wanneer je besluit om elektrisch te gaan rijden. Deze zijn er voor particulieren, maar ook voor ondernemers of zakelijke rijders. De voordelen worden overigens wel steeds wat verder afgebouwd. Hierdoor kan het soms zo zijn dat de fiscale voordelen er onderaan de streep voor zorgen dat je er niet voordeliger uitkomt. Of dit bij jou het geval is, hangt af van jouw situatie.

De bijtelling

Lease je als werknemer een elektrische auto en gebruik je deze ook privé? Dan is de bijtelling lager dan die van een auto met een verbrandingsmotor. Dit geldt overigens ook voor ondernemers die hun zakelijke elektrische auto ook privé rijden. Rijd je privé minder dan 500 km per kalenderjaar? Dan is bijtelling vaak niet van toepassing en moet je een rittenregistratie bijhouden. Wanneer je meer dan 500 km per jaar rijdt, is dit wel het geval. De bijtelling van elektrische auto’s gaat ieder jaar wat omhoog. In 2026 moet deze namelijk gelijk zijn aan de bijtelling van auto’s met een verbrandingsmotor.

Waar het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s in het begin nog op 4% lag, neemt dit steeds meer toe. Intussen ligt deze namelijk op 16%. Daarnaast wordt de bijtelling nu begrensd tot een drempelwaarde van €30.000,-. Daarboven is het bijtellingspercentage gelijk aan die van auto’s met een verbrandingsmotor. Voor de werknemer wordt het voordeel van elektrisch rijden steeds kleiner, omdat de hogere bijtelling ervoor zorgt dat het privé gebruiken van een zakelijke auto duurder wordt.

De geldigheidsduur van het verlaagde bijtellingspercentage voor een elektrische auto is 60 maanden geldig. Dit gaat in op de dag eerste dag van de maand waarin het kenteken van de elektrische auto voor het eerst op een naam wordt gesteld. Het is hierbij niet van belang of er eigenaar- en gebruikerswisselingen hebben plaatsgevonden.

Een verlaagd tarief voor laadpalen

Naast de bijtelling behoort een verlaagd tarief voor laadpalen ook tot de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Ook hiervoor is een regeling getroffen. Deze bestaat uit een verlaging van het basistarief en deze geldt in ieder geval tot en met 2024. De verlaagde energiebelasting komt uit op €0,85 per kW/u. Deze regeling zorgt ervoor dat eigenaren van laadpalen met een eigen aansluiting op het stroomnet een lagere belasting betalen op de geleverde elektriciteit.

Natuurlijk blijven laadpalen variëren in kosten. Er zijn namelijk laadpalen met een vast tarief, maar ook laadpalen met een variërend tarief.

Heeft elektrisch rijden fiscale voordelen voor mij?

Waar elektrisch rijden vooral gestimuleerd zou moeten worden, zijn de fiscale voordelen eigenlijk steeds minder interessant aan het worden. Het is dan ook niet gek om als werknemer een andere keuze te maken en bijvoorbeeld voor een auto met een verbrandingsmotor te kiezen.

Wordt een auto maar weinig gebruikt, dan is het verstandig om na te denken of de auto privé wél veel gebruikt gaat worden. Is dit niet het geval, dan is het misschien voordeliger om een auto volledig privé te gaan rijden. Hierdoor heb je geen bijtelling. Het is daarnaast in sommige gevallen ook een optie om te kiezen voor een vergoeding waarmee je zelf een auto aan kunt schaffen. Dit is echter afhankelijk van de persoonlijke situatie, maar in sommige gevallen kan dit voordeliger zijn dan een zakelijke auto rijden met bijtelling.

Elektrisch rijden en fiscale voordelen: hulp nodig?

Ben je benieuwd of de fiscale voordelen van het elektrisch rijden in jouw voordeel werken? Dat is afhankelijk van jouw situatie. Dit is dan ook belangrijk om, naast de fiscale voordelen, mee te nemen in jouw keuze voor het elektrisch rijden. Bekijk bijvoorbeeld van tevoren welke laadmogelijkheden je hebt en wat de tarieven van deze laadpalen zijn. Onder de streep is stroom nog steeds goedkoper dan benzine en blijft elektrisch rijden voordelig, maar hiervoor moet je wel bewust met elektrisch rijden bezig zijn.

Denk je erover om elektrisch te gaan rijden en wil je een persoonlijk en eerlijk advies vanuit een onafhankelijke positie? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met jou naar jouw situatie.