De MIA is de milieu-investeringsaftrek. Dit is een regeling voor de investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de MIA kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, aanvullend op de standaard afschrijving. In dit blog vertellen wij je graag meer over de MIA in 2023.

De MIA is een regeling die over het algemeen enorm afhankelijk is van de situatie van een bedrijf. Wat is bijvoorbeeld de bedrijfsvoering en wat zijn de activiteiten van een bedrijf? Hoelang bestaat het bedrijf? En zijn er andere regelingen of subsidies waar ook een voordeel uit wordt gehaald? In de praktijk zijn de regels om in aanmerking te komen erg beperkt. Vaker kom je niet in aanmerking dan wel. Voornamelijk starters die een eerste investering gaan doen en nog geen andere investeringen gedaan hebben, komen over het algemeen in aanmerking. Maar ook dit is afhankelijk van de situatie.

MIA in 2023

Met de milieu-investeringsaftrek kun je tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. De hoogte van het percentage van de MIA is afhankelijk van onder andere de milieueffecten en de gangbaarheid van het bepaalde bedrijfsmiddel. Daarnaast kom je alleen in aanmerking voor de MIA wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent ondernemer in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius of Saba.
  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst.
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
  • De investering kost minimaal €2.500,-.

Welke bedrijfsmiddelen vallen onder de MIA in 2023?

Wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor een duurzame mobiliteit is het in sommige gevallen mogelijk om hier een voordeel uit te halen. Het gaat in dit geval voornamelijk om bedrijfsmiddelen die zorgen voor stille, schone en zuinige transportmogelijkheden. Om in aanmerking te komen is het wel belangrijk dat het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt is.

In 2022 is de regeling rondom subsidies op elektrische auto’s namelijk aangescherpt, waardoor reguliere elektrische auto’s niet meer onder de milieu-investeringsaftrek vallen. In 2023 zijn het dan ook voornamelijk elektrische bestelauto’s en auto’s met geïntegreerde zonnepanelen die voldoen aan de eisen van de MIA. Op de website van de Rijksoverheid staan de positieve lijsten. Hierop staan merken én typen bedrijfsmiddelen waarvan bekend is dat deze voldoen aan de eisen van de MIA.

Maak je gebruik van een slimme laadpaal? Dan kun je wél nog steeds aanspraak maken op de MIA. Voorwaarden hiervoor zijn dat jouw laadpaal met het internet kan verbinden en dat de laadpaal op jouw eigen terrein staat.

De SEBA

Voldoet jouw elektrische auto niet aan de voorwaarden voor de MIA? Dan kun je ook eens naar de SEBA kijken. Naast de MIA bestaat er namelijk nog een andere subsidieregeling voor elektrische auto’s: de SEBA. Dit is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. De overheid heeft deze subsidieregeling voor elektrische bedrijfswagens ter beschikking gesteld om de aanschaf van schone bedrijfswagens door ondernemers en non-profitorganisaties aantrekkelijker te maken. Deze subsidie is 10% van de netto catalogusprijs met een maximum van €5.000.

Is de milieu-investeringsaftrek interessant voor mij?

Heb je interesse in de milieu-investeringsaftrek? Dan kun je het beste eerst overleggen met jouw financiële adviseur of accountant. Vooral wanneer je ervoor kiest om maximaal gebruik te maken van de voordelen van de MIA. Jouw accountant weet namelijk waar jij mogelijk al gebruik van hebt gemaakt en kan op basis hiervan een goed advies geven. Als adviespartij kunnen wij dit vervolgens op papier uitwerken. Je krijgt vervolgens de keuzes die jij kunt maken op een rijtje, zodat je deze vervolgens weer voor kunt leggen aan jouw accountant. Deze geeft vervolgens een passend advies met een duidelijk onderbouwing. Op basis hiervan kun jij bepalen of je wel of geen gebruik wil maken van de MIA.

Wil jij graag advies over het aanschaffen van een bedrijfsmiddel als een elektrische bestelauto en het gebruik maken van de MIA? Of heb je vragen over elektrisch rijden? Neem dan contact op met Fleets. Wij geven je een eerlijk en persoonlijk advies en beantwoorden al je vragen graag.