Omdat leasen wordt gezien als een vorm van lenen, kijken leasemaatschappijen altijd naar eventuele BKR-registraties. Kies je voor private lease? Dan registreert een leasemaatschappij jouw nieuwe leasecontract altijd bij het BKR. Maar wat is een BKR-registratie eigenlijk en wat betekent het voor jouw financiële situatie? In dit blog vertellen wij je hier graag meer over.

Wat is een BKR-registratie?

Een lening die je aangaat, wordt altijd geregistreerd bij het BKR. Wanneer je een nieuwe lening aangaat, kan een bedrijf bij het BKR zien of je nog meerdere leningen hebt lopen en of je altijd hebt voldaan aan de betalingsverplichtingen. Houd jij je aan de betalingsverplichtingen? Dan is er niets aan de hand. Jouw registratie is dan positief en een financierings- of leasemaatschappij kan zien dat jij je aan de gemaakte afspraken houdt. Het is daarnaast ook een soort bewijs van goed gedrag. Financierings- en leasemaatschappijen zien namelijk dat jij op een verantwoorde manier geld kunt lenen.

Maar wanneer je niet meer kunt voldoen aan een of meerdere betalingsverplichtingen, is het mogelijk dat je een negatieve BKR-registratie krijgt. In dit geval wordt het lastiger om nieuwe leningen aan te gaan, omdat financierings- en leasemaatschappijen kunnen zien dat jij niet altijd jouw betalingsverplichtingen bent nagekomen.

Een auto leasen met BKR

Sinds 2016 bestaat het Keurmerk Private Lease. Een aanbieder die voldoet aan dit keurmerk registreert een nieuw leasecontract bij het BKR. Waar eerst nog een deel, 65%, van het totale leasebedrag werd geregistreerd, wordt sinds april 2022 het volledige bedrag doorgegeven. 100% dus. Dit bedrag wordt in de meeste gevallen binnen 30 dagen na aflevering van de auto doorgegeven aan het BKR.

Het Keurmerk Private Lease is in het leven geroepen om te voorkomen dat je meer leent dan wat verantwoord is in jouw situatie. Daarnaast zorgt dit keurmerk voor een stukje bescherming. Als klant mag je bijvoorbeeld binnen twee weken na het aangaan van een leasecontract alsnog van het contract afzien. Zonder consequenties.

Privé een auto leasen zonder BKR

Kies je voor private lease met een BKR-registratie? Dan wordt 100% van de totale leasesom geregistreerd bij het BKR. Maar ook wanneer je privé een auto gaat leasen zonder BKR-registratie heb je een betalingsverplichting. Het is dan ook belangrijk om zeker te weten dat private lease in jouw financiële situatie past. Het voordeel van BKR hierin is dat de toetsing voorkomt dat je verplichtingen aangaat waar je later misschien niet meer aan kunt voldoen. Daarnaast wordt het ook duidelijk of een andere lening mogelijk is.

Een auto leasen met of zonder BKR: advies nodig?

Als startende ondernemer kan een BKR-registratie aantrekkelijk klinken, omdat je meer mogelijkheden hebt wat betreft het leasen van een auto. Dit terwijl het ook tegen je kan werken wanneer je andere investeringen wil gaan doen. Daarnaast kan dit ook gevolgen hebben voor een hypotheek, omdat een BKR-registratie een langdurige betalingsverplichting is. Vaak is er geen probleem wanneer je eerst een hypotheek hebt en vervolgens een auto privé gaat leasen, maar andersom wel. Dit kan ervoor zogen dat jouw maximaal te lenen hypotheekbedrag lager uitvalt. Het is daarom altijd verstandig om er met een financieel adviseur over te praten.

Overigens toetsen alle financierings- en leasemaatschappijen BKR-informatie voor ze een contract aangaan. Wanneer je voorheen altijd hebt voldaan aan jouw betalingsverplichtingen is dit natuurlijk geen probleem. Maar wanneer je in het verleden niet altijd hebt kunnen voldoen aan betalingsverplichtingen, door bijvoorbeeld faillissement of wanbetaling, kan dit wat problemen opleveren. Ook wanneer je ondertussen jouw financiën weer op orde hebt. Het privé leasen van een auto zonder BKR-registratie behoort tot de mogelijkheden. Laat je in dit geval altijd goed informeren.

Ben je een auto aan het leasen met BKR en wil je hier graag vanaf? Dan is het eventueel mogelijk om dit contract te beëindigen. Je kunt dan wel een eindafrekening verwachten. In sommige gevallen is het daarom ook mogelijk om een private leasecontract over te laten nemen naar een andere naam.

Fleets geeft je graag eerlijk en persoonlijk advies geven op basis van jouw situatie, maar wij bepalen niet wat jij het beste kunt doen. Wij geven alleen advies. Heb jij behoefte aan een eerlijk advies? Of heb je algemene vragen over het privé leasen van een auto met BKR? Neem dan contact met ons op.