De laatste jaren wordt de elektrische auto steeds populairder. Elektrisch rijden is namelijk een stuk duurzamer en is bovendien minder belastend voor het milieu dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Met het oog op de toekomst en de klimaatveranderingen wordt er daarom steeds vaker voor een elektrische auto gekozen.

Ondanks dat de elektrische auto een opmars maakt, is elektrisch rijden nog niet voor iedereen de juiste oplossing. Zo is de aanschaf van een elektrische auto voor sommigen te duur en is er onzekerheid over de restwaarde en de levensduur van de batterij van een elektrische auto.

Een aantrekkelijke manier om toch een elektrische auto te kunnen rijden, is door te kiezen voor private lease. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Wij leggen het je graag uit.

Ik wil privé een elektrische auto leasen, waar moet ik rekening mee houden?

Door een elektrische auto privé te leasen, draag jij jouw steentje bij aan een beter milieu. Kies je voor deze optie? Dan is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden.

Kies je voor de private lease van een elektrische auto dan blijft de leasemaatschappij waar jij een contract bij afsluit eigenaar van de auto. Dit wil zeggen dat je de desbetreffende elektrische auto enkel huurt. Om te mogen blijven rijden in deze auto, betaal je maandelijks een vast bedrag. In dit bedrag zitten alle kosten als verzekeringen, onderhoud en belastingen inbegrepen. Je weet dus precies wat je iedere maand betaalt. Alleen de laadkosten vallen onder jouw rekening.

Het laden is dan ook een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden wanneer je een elektrische auto privé gaat leasen. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om bij jou thuis een laadpaal te laten installeren? Of is er in de buurt een laadpunt waar je gebruik van kunt maken? Kies je voor een elektrische auto, dan is het belangrijk om dit helder te hebben. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de accu van je elektrische auto leeg is, terwijl je nog ergens heen moet rijden. Denk dus goed na over jouw laadsituatie en eventuele mogelijkheden tot laden, voor je begint aan het privé leasen van een elektrische auto.

Een ander punt waar je rekening mee moet houden is de kilometers die je van plan bent om te gaan rijden. Private lease van een elektrische auto is namelijk kostbaar wanneer je veel kilometers maakt, maar ook wanneer je te weinig kilometers maakt. Dit komt door het kilometrage, het aantal kilometers dat je verwacht te rijden, waar veel leasemaatschappijen vanuit gaan. Bij het aangaan van een leasecontract bespreekt de leasemaatschappij samen met jou hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Op basis hiervan wordt een kilometrage afgesproken. Blijkt het dat je uiteindelijk veel minder kilometers rijdt? Dan wordt dit in veel gevallen niet verrekend. Maar ook het tegenovergestelde is niet altijd gunstig. Wanneer je te veel kilometers maakt dan vooraf afgesproken, brengt de leasemaatschappij namelijk extra kosten in rekening. Deze kosten variëren van €0,05 tot €0,16 per kilometer en komen bovenop je standaard maandelijkse kosten.

Wanneer is private lease van een elektrische auto interessant voor mij?

Heb je een duidelijk beeld van het aantal kilometers wat je gemiddeld per jaar rijdt en heb je genoeg laadmogelijkheden in de buurt? Dan is het privé leasen van een elektrische auto misschien een goede optie voor jou. Om een uiteindelijke keuze te maken, is het belangrijk dat je kijkt naar je eigen situatie en behoefte. Waarom heb je een auto nodig en past dit op financieel gebied? Alleen door dit van te voren goed in beeld te brengen, kun je een keuze maken of het privé leasen van een elektrische auto goed bij jouw situatie past.

Heb je hulp nodig bij het in beeld brengen van jouw situatie? Wij van Fleets helpen je hier graag bij. Door onze jarenlange ervaring scheppen wij een realistisch beeld van de situatie. Op basis hiervan geven wij jou vervolgens een eerlijk en duidelijk advies. Benieuwd? Neem dan contact met ons op.