Sale-and-lease-back is een constructie waarbij je je auto direct kunt verkopen aan een leasemaatschappij, waarna je deze weer terug leaset. Dat is bijvoorbeeld interessant voor bedrijven die investeringen willen doen waarvoor ze geld nodig hebben. Doordat zij hun auto’s verkopen aan de leasemaatschappij, komt er geld vrij voor die investeringen. Dankzij het leasecontract wat vervolgens afgesloten wordt met de leasemaatschappij, kan een bedrijf toch in de auto’s blijven rijden.

Voorbeeld van sale-and-lease-back

Een bedrijf is ooit begonnen met 2 medewerkers. Inmiddels werken er 10 medewerkers in het bedrijf, die allemaal een zakelijke leaseauto rijden. Het bedrijf heeft ambitie om door te groeien tot 25 werknemers. Voor deze groei zijn bepaalde investeringen nodig, zoals een nieuw kantoor, nieuwe bureaus en nieuwe computers. De kosten van deze investeringen kunnen gedekt worden door een sale-and-lease-back-constructie. Hiervoor neemt het bedrijf contact op met een leasemaatschappij die interesse heeft om de bedrijfsauto’s over te kopen. Samen met de leasemaatschappij worden leasecontracten opgesteld voor de auto’s, zodat het bedrijf de auto’s terug kan leasen. Het bedrijf krijgt vervolgens het bedrag dat de leasemaatschappij betaalt voor de auto’s en begint maandelijks het leasebedrag te betalen aan de leasemaatschappij, voor zolang het leasecontract loopt. Dankzij deze constructie ontvangt het bedrijf én geld om de investeringen te kunnen betalen én kunnen de medewerkers in de leaseauto’s blijven rijden.

Nadelen van sale-and-lease-back

Het grote voordeel van sale-and-lease-back is, zoals duidelijk werd in het voorbeeld, dat er een bedrag beschikbaar komt waardoor een bedrijf investeringen kan doen. Dit bedrag komt vaak al op korte termijn vrij, wat voor veel bedrijven natuurlijk erg aantrekkelijk is. Het nadeel van sale-and-lease-back is echter dat een bedrijf hierdoor vastzit aan een leasecontract. Als het leasecontract niet goed uitgezocht wordt, dan kan het zomaar zijn dat een bedrijf uiteindelijk veel te veel gaat betalen.

Een voorbeeld. Stel dat een bedrijf een auto voor 10.000 euro verkoopt aan een leasemaatschappij. De leasemaatschappij en het bedrijf komen vervolgens een leasecontract voor 3 jaar overeen. Het leasebedrag dat het bedrijf maandelijks aan de leasemaatschappij betaalt, lijkt in eerste instantie aantrekkelijk. Maar als het bedrijf dit bedrag gedurende het hele leasecontract moet betalen, oftewel 3 jaar lang, dan blijkt ineens dat dat bedrag ver boven de 10.000 euro gaat uitkomen. Onder de streep kan dit in sommige gevallen wel twee of drie keer zoveel zijn als het bedrag waarvoor de auto oorspronkelijk is verkocht. En dan wordt het ineens wel een hele dure constructie voor het bedrijf.

Een van de andere nadelen van sale-and-lease-back is de verplichting die aan een leasecontract hangt. Zonder leasecontract ben je vrij om auto’s te verkopen die je als ondernemer niet meer gebruikt. Heb je een leasecontract afgesloten, dan kom je hier niet zomaar vanaf.

Hulp nodig bij sale-and-lease-back? Schakel Fleets in

Omdat het bij sale-and-lease-back belangrijk is om alle voorwaarden duidelijk te hebben, is het aan te raden om je te laten adviseren door een leasespecialist. Fleets helpt je in dit geval graag. Wij brengen al je wensen en eisen in kaart en laten je kennismaken met de verschillende mogelijkheden. Ook zetten we alle voor- en nadelen van sale-and-lease-back in jouw situatie op een rij. Je rekent bij ons altijd op volledig eerlijk advies, omdat we 100% onafhankelijk en belangeloos werkzaam zijn. Het is te allen tijde ons doel de beste deal voor jou te vinden. Interesse? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.