Operational lease is één van de vele leasevormen die leasemaatschappijen aanbieden. De kern van operational lease is dat een hoop zaken omtrent de leaseauto, zoals verzekeringen, onderhoud en reparatie, in het leasecontract opgenomen zijn. De kosten hiervoor worden doorberekend in het vaste maandbedrag dat je aan de leasemaatschappij betaalt. Voor veel zakelijke én particuliere leaseklanten is operational lease een aantrekkelijke optie, omdat zij hierdoor een hoop bijkomende leasecontractzaken niet meer zelf hoeven te regelen. Operational lease levert dan ook een hoop extra gemak op.

Binnen operational lease zijn er twee leasevormen mogelijk: full operational lease en netto operational lease. Full operational lease is de meest complete operational leasevorm. Kies je voor full operational lease, dan is alles wat betrekking heeft op de leaseauto opgenomen in het leasecontract. Dus kosten voor allerlei verzekeringen, onderhoud, reparatie, afschrijvingskosten, banden, motorrijtuigenbelasting en rente. Maar ook de kosten voor pechhulp, vervangend vervoer en schadeafhandeling. Bij sommige leasemaatschappijen kun je zelfs brandstofkosten in het full operational leasecontract laten opnemen. Kortom, full operational lease is een echte alles-in-één-oplossing.

Daar ligt ook precies het verschil met een netto operational leasecontract. Waar bij full operational lease alle mogelijke kosten gedekt zijn in het maandbedrag, heeft de klant bij netto operational lease de mogelijkheid om bepaalde zaken zelf te regelen. Denk aan de verzekering of het onderhoud van de leaseauto. Netto operational lease is bijvoorbeeld interessant voor mensen die een eigen assurantiekantoor hebben en de verzekering zelf (voordelig) kunnen regelen, maar wel een auto willen leasen met de voordelen van operational lease.

Wat voor veel mensen een goede reden is om voor full operational lease te kiezen, is dat zij het fijn vinden om in één leasecontract alles geregeld te hebben. Bij pech of zaken omtrent de verzekering hoeven zij niets meer uit te zoeken, want dit staat vast in het contract. Daar betalen zij dan ook maandelijks voor. Dit ligt in het verlengde met redenen om juist niet voor full operational lease te kiezen. Je kunt niet zomaar, zonder extra kosten te maken, voor een ander bedrijf of andere maatschappij kiezen die bijkomende zaken voor je regelt. Ook is full operational lease niet aan te raden als je voor een korte periode een auto wilt leasen. Een full operational leasecontract heeft doorgaans namelijk een looptijd van minimaal 24 maanden. Wil je dit contract binnen deze periode beëindigen, dan komen daar extra kosten bij kijken. Fleets helpt je altijd om de kosten zoveel mogelijk te beperken.