Wat is de gemiddelde oplaadtijd van een elektrische auto?
De oplaadtijd van een elektrische auto is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het afhankelijk van de soort auto en het vermogen ervan, de capaciteit van de accu, het type laadkabel en het type laadpaal. Daarnaast heb je ook het verschil tussen ‘gewoon’ laden en snelladen. Een lange laadtijd hoeft tegenwoordig helemaal niet meer zo lang te duren en hoeft dus geen reden meer te zijn om niet elektrisch te gaan rijden.
De oplaadtijd van een elektrische auto: een aantal factoren
Het vermogen van jouw auto
De oplaadtijd van een elektrische auto is voor een groot deel afhankelijk van het soort auto. Daarnaast doet en nieuwere elektrische auto er vanzelfsprekend minder lang over dan een ouder model, omdat de techniek inmiddels is verbeterd.
Elektrische auto’s kennen drie verschillende soorten laders, namelijk:
- 1-fase: met een laadvermogen tot 7,4kW
- 2-fase: met een laadvermogen tot 14,8kW
- 3-fase: met een laadvermogen tot 22kW
Een 3-fase laadt dus een stuk sneller dan een 1-fase. Maar om zo snel te kunnen laden, moet de laadpaal ook een 3-fasenaansluiting hebben. De meeste openbare snelladers hebben zo’n aansluiting, maar over het algemeen zit deze niet standaard op een laadpaal voor thuis. Hiervoor heb je namelijk ook een 3-fasenaansluiting nodig in jouw meterkast.
De capaciteit van de accu
Hoe groter de accu van jouw elektrische auto is, hoe langer de oplaadtijd is. Hoeveel de capaciteit van jouw elektrische auto heeft, is bepaald door de maker van de auto.
Het type oplaadkabel
Hoe krachtiger de oplaadkabel, hoe korter de oplaadtijd van jouw elektrische auto is. Er zijn verschillende soorten oplaadkabels. Het grootste verschil zit hem over het algemeen in de lengte, de dikte en het aantal fases. Hoe hoger het maximale vermogen van een oplaadkabel is, hoe korter de oplaadtijd is.
Het type laadpaal
Er zijn twee soorten laadpalen: de 1-fase-laadpaal en de 3-fasenlaadpaal. Met een 3-fasenlaadpaal, en dus een 3-fasenaansluiting, gaat het laden een stuk sneller. Deze vind je voornamelijk op openbare plekken. Vandaar dat de oplaadtijd van een openbare laadpaal of snellader in de meeste gevallen korter is dan de oplaadtijd van een laadpaal thuis.
Dus, wat is de gemiddelde oplaadtijd van een elektrische auto?
De meeste elektrische auto’s laden sneller tot 80% en doen vervolgens langer over de laatste 20%. Hoe snel dit precies is, hangt dus af van meerdere factoren. Aan welk type laadpaal ga je laden? En wat is de capaciteit van de accu van jouw elektrische auto?
Uiteindelijk verschilt de oplaadtijd van jouw elektrische auto altijd. Bedenk daarnaast ook wat je eigenlijk nodig hebt. Hoeveel moet je laden? En hoe ver moet je rijden? Door bijvoorbeeld te laden om de afstand naar een afspraak te overbruggen, hoeft jouw elektrische auto minder lang te laden. En misschien kun je bij die afspraak wel gratis laden. Ben dus bewust van de mogelijkheden wanneer het aankomt op het opladen van jouw elektrische auto.
Gelukkig hebben de meeste elektrische auto’s tegenwoordig veel info beschikbaar om berijders te helpen met beschikbare laadpunten en de benodigde of resterende actieradius. Een navigatie geeft bijvoorbeeld beschikbare laadpunten in de buurt aan. Hierdoor hoef je zelf niet continue bezig te zijn met het zoeken naar laadmogelijkheden.
Benieuwd of een elektrische auto past in jouw situatie? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag over elektrisch rijden en zetten daarnaast de kosten voor je op een rijtje.