Wil je je medewerkers elektrisch laten rijden? Dan zijn er laadpalen nodig om de accu van de elektrische auto’s op te kunnen laden. Met een lege accu kan men immers niet rijden. Maar ben je als bedrijf eigenlijk verplicht om een laadpaal voor de elektrische auto’s van je medewerkers te kopen? In sommige gevallen wel. Dat geldt bijvoorbeeld voor kantoorpanden die nieuw gebouwd of gerenoveerd gaan worden. Dit staat vast in een wet die op 10 maart 2020 is ingegaan. Specifiek houdt deze wet in dat nieuw gebouwde of gerenoveerde kantoorpanden per 10 parkeerplaatsen een laadpaal moeten plaatsen.

Zit je met je bedrijf in een ouder kantoorpand en heb je geen plannen om te gaan renoveren? Dan ben je bij wet niet verplicht om een laadpaal te kopen voor je medewerkers. Toch zijn er weinig bedrijven die besluiten om geen laadpalen te faciliteren. Veel werkgevers willen hun werknemers namelijk voorzien van ‘het complete pakket’, dus een elektrische auto én een laadpaal met laadpasje. Daarnaast zien veel bedrijven de laadpalen als een extra service voor klanten die op bezoek in hun kantoorpand komen. Als een klant zelf elektrisch rijdt en de auto kan opladen tijdens het bedrijfsbezoek, dan wordt dit ongetwijfeld op prijs gesteld. Tot slot kunnen bedrijven subsidies ontvangen als zij laadpalen laten plaatsen bij hun bedrijfspand. Deze subsidies zijn in het leven geroepen om elektrisch (en dus groener) rijden te stimuleren. Het gaat in dit geval om de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil-regeling. Met de MIA kun je tot 36% van het investeringsbedrag afschrijven van je winst (bovenop de gewoonlijke investeringsaftrek). De Vamil-regeling maakt dat je in bepaalde gevallen tot wel 75% van de investeringskosten kunt afschrijven. Je dient in deze gevallen minimaal € 2500,- aan elektrische laadpalen te besteden. Veel bedrijven vinden deze subsidieregeling erg interessant en willen hier maar al te graag van profiteren.

Wil je als bedrijf een laadpaal kopen voor medewerkers die elektrisch gaan rijden, maar wil je hier graag advies over? En vind je het daarnaast prettig om overzichtelijk te krijgen wat je nog meer moet regelen? Neem dan contact op met Fleets. Als onafhankelijke specialist in fleetmanagement begeleiden we je graag.