Als je overweegt om een auto te gaan leasen, dan heb je online waarschijnlijk al het een en ander erover opgezocht. Het zal je dan ook vast opgevallen zijn dat er tegenwoordig van alles mogelijk is. Misschien zie je zelfs even door de bomen het bos niet meer. Want wat is bijvoorbeeld financial lease? Hoe werkt financial lease precies? En waarom zou je voor deze leasevorm kiezen? In deze blog duiken we in dit onderwerp en beantwoorden we al deze vragen.

Wat is financial lease?

Financial lease is een leasevorm waarbij de bank of financieringsmaatschappij de aankoopsom van een auto financiert, maar waarbij jij als koper wel direct economisch eigenaar van de auto bent. De bank of financieringsmaatschappij is in dit geval de kredietverstrekker en de auto fungeert als onderpand. Na afloop van het leasecontract en als het geleende bedrag volledig is afgelost, is de auto ook juridisch jouw eigendom.

Om beter te begrijpen wat financial lease precies is, kun je het best de vergelijking maken met een hypotheek voor een huis. Een hypotheek is een lening waarmee je een huis koopt. De hoogte van de lening is onder andere afhankelijk van jouw inkomen, het inkomen van je partner, eventuele schulden en het eigen geld dat je meeneemt. Je betaalt maandelijks een afgesproken bedrag terug aan de bank. Elke keer dat jij een deel van de hypotheek aflost, wordt het huis meer van jou. Heb je het volledige bedrag terugbetaald? Dan ben je officieel en voor 100% de eigenaar van het huis. Dit is ook hoe financial lease van een auto werkt. Je leent een bedrag bij een leasemaatschappij of bank en wordt direct economisch eigenaar van de auto. Maandelijks betaal je het bedrag af dat je hebt afgesproken met de leasemaatschappij of bank. Zodra je het totaalbedrag volledig hebt afgelost, is de auto van jou. Het maandelijkse bedrag is dus een investering in je eigen auto.

Hoe werkt financial lease?

Mensen die interesse hebben in financial lease, maken eerst een afspraak bij een autobedrijf. Daar kiezen zij een bedrijfswagen of personenauto uit die voldoet aan hun wensen. Er worden dan ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de prijs en de mogelijkheid om de auto later in te ruilen. Wat daarna gebruikelijk is bij interesse in financial lease, is dat de klant contact legt met een leasemaatschappij. Deze maatschappij bespreekt onder andere de aanbetaling, de looptijd en het slottermijn met de geïnteresseerde klant. Al deze factoren zijn van invloed op het bedrag waar de klant maandelijks en gedurende het hele leasecontract aan moet voldoen. Komen de leasemaatschappij en de klant met elkaar overeen in de voorwaarden? Dan wordt het leasecontract opgesteld en ondertekend door de klant. De auto staat vanaf dan op zijn of haar naam.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

  • Wat aantrekkelijk is aan financial lease, is dat je uiteindelijk economisch én juridisch de eigenaar van de auto wordt. Je doet dan ook echt een investering in de toekomst.
  • Je hoeft niet direct een groot bedrag neer te leggen om jouw droomauto in één keer te kunnen financieren.
  • Je hebt veel vrijheid wat betreft de auto zelf. Zo kun je bijvoorbeeld zelf keuzes maken over voertuigbelettering of de inrichting van de auto en ben je niet gebonden aan een maximaal aantal kilometers dat je per jaar mag rijden.
  • Ondernemers kunnen rente en bepaalde kosten, zoals onderhoudskosten, aftrekken van de belasting. Ook kunnen zij betaalde btw terugvorderen én in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Wat zijn de nadelen van financial lease?

  • Onderhoud, reparaties en verzekeringen moet je zelf regelen en betalen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij (full) operational lease. Daar zijn zulke zaken in het contract opgenomen.
  • Het is en blijft een schuld totdat je deze volledig hebt afbetaald. Daar kunnen zowel ondernemers als particulieren in bepaalde gevallen hinder van ondervinden, bijvoorbeeld als zij de financiering ergens van rond willen krijgen.
  • Wat tot slot nadelig is aan financial lease, is dat je vastzit aan een contract. Dat wil zeggen dat je dit niet kosteloos of zonder gevolgen kunt wijzigen of beëindigen.

Laat je adviseren door een onafhankelijke en ervaren specialist

Bij Fleets kunnen we je ondersteunen en adviseren op het gebied van financial lease. Je ontvangt van ons altijd eerlijk advies over of financial lease de meest geschikte leasevorm is voor jouw situatie. Past financial lease bij jouw wensen en eisen? Dan adviseren we je ook over een geschikte leasemaatschappij. Daarbij is het ons doel om altijd de beste opties voor jou te onderzoeken. Met onze jarenlange ervaring, diepgaande kennis, brede netwerk én onafhankelijke positie staan we je altijd optimaal bij. Meer weten? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.