Koop je een auto en is deze elektrisch? Dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van de subsidie voor elektrisch rijden. Deze geldt voor zowel koop als lease én voor zowel nieuwe als occasion auto’s. Benieuwd naar de voorwaarden die gelden voor een subsidie? Of naar de hoogte van de subsidie voor elektrisch rijden? In dit blog vertellen wij je graag meer.

Het totale subsidiebudget voor elektrisch rijden is verdeeld over een aantal jaren, namelijk van 2020 tot 2024. Daarnaast is het totale budget ook verdeeld over nieuwe én gebruikte elektrische auto’s. De subsidie die je kunt krijgen voor het elektrisch rijden verandert ieder jaar. De overheid bepaalt hoeveel budget er per jaar is voor elektrische auto’s. Voor 2023 is dus een deel van het totale budget beschikbaar.

Er is geen subsidiebudget voor zakelijke rijders of ondernemers met een auto van de zaak. Een berijder of werkgever komt dus niet in aanmerking voor subsidie wanneer het om een zakelijke lease gaat. Het subsidiebudget is daarom alleen bedoeld voor elektrisch rijden als particulier. Het kopen van een elektrische auto is dus mogelijk, maar ook de private lease van een elektrische auto is een mogelijkheid.

Subsidie voor elektrisch rijden: het budget

In 2023 is er in totaal 99,4 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor elektrisch rijden. Hiervan is 67 miljoen euro voor nieuwe elektrische auto’s en is er 32,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor occasions.

Vanaf 10 januari 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Voor de subsidie van 2023 geldt, net als andere jaren, op is op. Het kan dus zijn dat wanneer je te lang wacht met het aanvragen van subsidie er geen budget meer beschikbaar is.

In 2023 ontvang je €2.950,- subsidie voor een nieuwe elektrische auto en ontvang je €2.000,- subsidie voor een occasion elektrische auto. Deze bedragen staan vast en blijven het hele jaar hetzelfde. Om deze subsidie te ontvangen, moet jouw elektrische auto voldoen aan een aantal voorwaarden.

Subsidie voor elektrisch rijden: de voorwaarden

Subsidie voor elektrisch rijden met een nieuwe auto

 • Jouw auto is volledig elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs, de oorspronkelijke nieuwprijs, zit tussen de €12.000,- en €45.00,-.
 • Jouw auto is als elektrische personenauto gemaakt en niet omgebouwd.
 • De leaseovereenkomst is of op na 1 januari 2023 afgesloten.
 • De leaseovereenkomst staat op naam van diegene die de subsidie aanvraagt en ontvangt.
 • Je leaset jouw auto als particulier, met private lease dus.
 • Het gaat daadwerkelijk om een nieuwe auto. Een auto geldt als nieuw wanneer de datum van de eerste toelating, de datum van de tenaamstelling en de datum van de eerste inschrijving in Nederland volgens het kentekenregister RDW gelijk zijn.
 • Je krijgt bij private lease de subsidie per maand uitbetaald. Lever je jouw elektrische leaseauto binnen 4 jaar weer in? Dan stopt de subsidie. Voor een leaseauto krijg je subsidie wanneer jouw leasemaatschappij beschikt over het Keurmerk Private Lease.

Subsidie voor elektrisch rijden met een occasion

 • Jouw occasion auto is volledig elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs, de oorspronkelijke nieuwprijs, zit tussen de €12.000,- en €45.00,-.
 • Jouw auto is als elektrische personenauto gemaakt en niet omgebouwd.
 • De leaseovereenkomst is of op na 1 januari 2023 afgesloten.
 • Je hebt een schriftelijke leaseovereenkomst afgesloten met een leasemaatschappij die beschikt over het Keurmerk Private Lease.
 • De leaseovereenkomst staat op naam van diegene die de subsidie aanvraagt en ontvangt.
 • De occasion elektrische auto komt op naam te staan van de subsidieaanvrager.
 • De occasion elektrische auto staat in de leaseovereenkomst en in het kentekenregister op dezelfde naam.
 • De occasion elektrische auto heeft niet eerder op naam gestaan van diegene die de subsidie gaat ontvangen of op de naam van iemand met hetzelfde woonadres.
 • De occasion elektrische auto stond niet voor 1 januari 2023 op naam van diegene die de subsidie ontvangt.

Subsidie voor elektrisch rijden ontvangen

Kies je ervoor om elektrisch te gaan rijden en wil je hier subsidie voor ontvangen? Dan is het verstandig om je eerst goed te laten adviseren voor je een auto uitkiest. Niet alle leasetarieven zijn namelijk transparant. Je ziet met name dat de subsidie vaak wordt meegenomen door leasemaatschappijen bij private lease. Zit er bij het elektrisch rijden in combinatie met een zakelijke lease een voordeel? Dan is dit in veel gevallen voor de leasemaatschappij. Soms zie je dit terug in het leasetarief, maar dit is niet altijd het geval. Daarnaast bieden leasemaatschappijen vaak auto’s aan met een lange looptijd of een laag limiet op het aantal kilometers. Deze kleine lettertjes maken dat het leasen voor niet iedereen interessant is.

Ga daarom altijd naar een adviseur die je hiermee kan helpen. Fleets kan dit. Wij vertellen je graag welke voordelen jij krijgt wanneer je kiest voor private lease en of dit voordeliger uitpakt dan bijvoorbeeld een zakelijke lease. En is het eigenlijk wel interessant voor jou om elektrisch te gaan rijden en subsidie te ontvangen? Het kan namelijk ook zo zijn dat dit helemaal niet interessant is wanneer we kijken naar jouw situatie.

Heb jij interesse om elektrisch te gaan rijden en ben je benieuwd of het aanvragen van subsidie interessant voor jou is? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag een eerlijk en persoonlijk advies vanuit een onafhankelijke positie.