Werken als zzp’er is leuk en uitdagend, want je bent eigen baas en hebt vaak afwisselende opdrachten lopen. Maar het brengt soms ook onzekerheid met zich mee. Je kunt nu een paar maanden bezig zijn met een opdracht, maar wat er daarna komt, is nog lang niet altijd zeker. Die onzekerheid maakt dat veel zzp’ers die een bedrijfswagen willen leasen, liever niet voor een langlopend leasecontract kiezen. Voor hen is een shortleasecontract vaak een ideale oplossing.

Wat is shortlease?

De naam doet het waarschijnlijk al vermoeden: shortlease is leasen voor een korte termijn. Het gaat in dit geval vaak om een leasecontract van maximaal een jaar. Daar zit een behoorlijk groot verschil met bijvoorbeeld operational lease, want de looptijd van een operational leasecontract is in sommige gevallen wel vier of vijf jaar. Dit maakt ook direct duidelijk waarom shortlease zo aantrekkelijk is voor de zzp’er: je zit nooit lang aan het leasecontract vast. Daardoor speel je als zzp’er beter in op de onzekerheid die aan je loopbaan vastzit. Want misschien ben je de komende vier maanden wel heel veel op pad voor een toffe klus, maar komt er daarna een rustiger seizoen aan.

Voor- en nadelen van shortlease voor de zzp’er

Het kwam al een beetje naar voren in de vorige alinea, maar het grootste voordeel van shortlease voor de zzp’er is de flexibiliteit van het leasecontract. Dat zit hem niet alleen in de korte looptijd van het contract, maar ook in de opzegtermijn. Waar je bij andere leasecontracten vaak pas na lange tijd het contract kunt opzeggen, is dit bij shortlease al na één tot twee maanden na ingang van het contract mogelijk. Heb je na twee maanden bijvoorbeeld een opdracht die dicht bij huis is, waardoor je de leaseauto niet meer nodig hebt? Dan kun je het shortleasecontract zonder problemen opzeggen.

Vanwege de flexibiliteit van het shortleasecontract zijn leasemaatschappijen vaak ook soepeler als het gaat om de voorwaarden waar je als zzp’er aan moet voldoen om het leasecontract te krijgen. Je zult uiteraard moeten aantonen dat je een betrouwbare ondernemer bent, door een uittreksel van je KvK-inschrijving en je legitimatie te overhandigen. Maar je kunt over het algemeen vaak vrij gemakkelijk aan het shortleasecontract komen.

Een ander voordeel van shortlease is dat je als zzp’er profiteert van het feit dat vrijwel alle bijkomende autokosten, op brandstof na, in de maandelijkse leaseprijs zijn inbegrepen. Dat komt overeen met de voorwaarden van een full operational leasecontract. Dit betekent dat je geen omkijken meer hebt naar extra kosten voor onderhoud, reparaties, belastingen en verzekeringen. Je behoudt zo heel makkelijk overzicht én kan je bezighouden met andere zaken binnen je zelfstandige onderneming. En dat is natuurlijk wel zo prettig.

Aan shortlease zitten verder niet erg veel nadelen, behalve dat de maandelijkse leaseprijs hoger kan liggen in vergelijking met bijvoorbeeld operational lease of financial lease. Dat heeft te maken met de korte looptijd en de flexibiliteit van het contract. Hoe langer een leasecontract is, hoe lager het bedrag per maand – en dat betekent automatisch dat aan een korte looptijd een hoger maandbedrag hangt. Daar staat uiteraard wel tegenover dat je nooit lang aan het contract vastzit en na één of twee maanden elke dag vrij bent om het contract op te zeggen. Fleets heeft afspraken met verschillende shortleaseleveranciers. Wij kunnen vaak zonder voorwaarden of zekerheid helpen met de inzet van een tijdelijke auto.

Welke leaseauto en welk contract past bij mij?

Wat betreft shortlease zijn er een hoop mogelijkheden voor de zzp’er. Dat geldt voor zowel de auto’s die beschikbaar zijn als de contracten die kunnen worden opgesteld. Leasemaatschappijen en garages bieden van alles aan, maar wat past nu bij jou? Welke wensen en eisen stel je bijvoorbeeld aan de leaseauto? En wat zijn je verwachtingen op werkgebied voor de komende tijd? Het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet altijd meer ziet. Bovendien wil je ervan verzekerd zijn dat je écht een goede deal hebt. Daar ben je helaas niet altijd zeker van als je je direct door een garage of leasemaatschappij laat adviseren. Ga maar na: een Peugeotdealer zal jou nooit adviseren om te kiezen voor een Renault, terwijl die Renault misschien wel een veel betere deal blijkt te zijn. Laat je als zzp’er daarom altijd begeleiden door een onafhankelijke specialist op het gebied van lease. Bij Fleets kun je bijvoorbeeld rekenen op 100% onafhankelijk advies dat volledig is toegespitst op jouw situatie. We brengen je wensen en eisen in kaart en onderzoeken bij welke garage en welke maatschappij je de beste deal kunt vinden. Dat doen we geheel belangeloos. En ook als een andere leasevorm beter bij je blijkt te passen, zullen we je hier altijd eerlijk over adviseren.

Weten wat wij voor jou als zzp’er kunnen betekenen op het gebied van shortlease? Neem dan contact met ons op.