Het is voor veel zzp’ers een droom: een eigen bedrijfswagen. Niet alleen omdat je daarmee heel gemakkelijk naar klanten en opdrachten door heel het land rijdt, maar ook omdat het de ideale manier van reclamemaken is. Een bedrijfswagen met groot logo valt immers op. Bovendien vergroot de mobiliteit van de wagen de kans dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met je bedrijf en diensten. Kortom, een bedrijfswagen kan de zzp’er nieuwe klanten opleveren. En dat is natuurlijk ontzettend aantrekkelijk.

Vooral voor beginnende zzp’ers is het niet altijd makkelijk om een eigen bedrijfswagen te kopen. Vaak is er nog niet genoeg kapitaal beschikbaar. Veel zzp’ers gaan daarom op zoek naar een andere financieringsvorm, om zo toch een eigen bedrijfswagen te kunnen rijden. Een bekende en populaire leasevorm voor de zzp’er is operational lease: een leaseconstructie waarbij je een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij betaalt, waar zowel de kosten voor de auto als bijkomende kosten bij inbegrepen zitten. Waarom kiezen veel zzp’ers voor operational lease?

  • Het grootste voordeel is dat je als zzp’er niet direct zelf een grote investering hoeft te doen. Daardoor houd je geld over dat je weer aan andere zaken binnen je bedrijf kunt besteden.
  • Je hebt naar veel bijkomende zaken rondom de bedrijfswagen geen omkijken meer. Kosten voor onderhoud, reparaties en schadeafhandelingen, wegenbelasting, de autoverzekering, pechhulp en afschrijvingen zijn namelijk allemaal inbegrepen in het bedrag dat je maandelijks aan de leasemaatschappij betaalt. Het enige dat je buiten dit maandelijkse bedrag nog zelf moet betalen, zijn de brandstofkosten.
  • Omdat je dus maandelijks betaalt voor bovengenoemde zaken, zijn deze zaken ook allemaal voor je geregeld. Heeft je bedrijfswagen dus een onderhoudsbeurt of reparatie nodig? De zoektocht naar een garage blijft je bespaard. Het beheer van je bedrijfswagen ligt namelijk helemaal in handen van de leasemaatschappij.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan operational lease voor een zzp’er? Jawel, een aantal:

  • Kies je voor operational lease, dan komt de bedrijfswagen niet op de balans te staan. Dat betekent dat je nooit economisch of juridisch eigenaar van de auto wordt. Dit is voordelig omdat je er (zoals hierboven beschreven) geen omkijken naar hebt, maar nadelig omdat je geen gebruik kunt maken van belastingvoordelen.
  • Meestal zit de zzp’er vast aan een langere contractperiode. Omdat deze contracten ook vaak niet flexibel zijn, kun je hier niet zo makkelijk vanaf komen. Wil je dus op een gegeven moment een andere bedrijfswagen rijden? Dan is dat nog niet zo eenvoudig met een operational leasecontract.
  • Als je als zzp’er meer kilometers rijdt dan in het contract staat, dan kunnen er door de leasemaatschappij extra kosten in rekening worden gebracht.

Welke mogelijkheden heb ik als zzp’er bij operational lease?

Operational lease komt in twee verschillende vormen: full operational lease en netto operational lease. Full operational lease is een all-in leasepakket waarbij alle bijkomende kosten, zoals kosten voor reparaties, onderhoud, belastingen en verzekeringen, zijn inbegrepen. Dat betekent dat je volledig ontzorgd wordt en nergens naar om hoeft te kijken. Veel zzp’ers vinden dit een fijne vorm van leasen, omdat zij het prettig vinden dat alles rondom hun bedrijfswagen geregeld is. De tijd en moeite die zij niet in hun bedrijfswagen hoeven te stoppen, kunnen ze immers goed gebruiken voor hun eigen bedrijf. Toch is dit niet voor elke zzp’er de ideale leasevorm. Er zijn namelijk ook zzp’ers die het prettiger vinden om bepaalde kosten en regelingen rondom hun bedrijfswagen nog zelf op te kunnen pakken. Voor hen is netto operational lease een geschiktere vorm van leasen. Bij netto operational lease kun je als zzp’er ‘gewoon’ leasen, maar blijf je zelf verantwoordelijk voor bepaalde kosten. Denk aan de kosten voor de autoverzekering of onderhoud. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij een bepaalde garage of verzekeraar een aantrekkelijke deal hebt kunnen vinden, waardoor je de kosten en het regelen van onderhoudsbeurten zelf op je neemt. Voor welke kosten je uiteindelijk zelf verantwoordelijk blijft, bepaal je bij netto operational lease helemaal zelf.

Zzp’er en interesse in operational lease? Laat je adviseren

Ben je zzp’er en denk je dat operational lease bij jou past? Het is altijd verstandig om je te laten adviseren door een onafhankelijke specialist op het gebied van lease. Een dergelijke specialist kan vanuit een onafhankelijke positie de beste deal voor jou vinden. Waarom dit zo verstandig is? Autobedrijven, garages en leasemaatschappijen hebben vaak een belang bij jouw keuze. Als je naar een Volkswagendealer gaat, dan zal deze dealer jou nooit adviseren om voor een Opel te kiezen – terwijl die Opel misschien wel veel voordeliger is en beter bij jouw wensen en eisen past.

Fleets is een onafhankelijke specialist op het gebied van fleetmanagement, waaronder (operational) lease. Wij weten waar je als zzp’er op moet letten bij het afsluiten van een leasecontract en kunnen jou hier dan ook goed in adviseren. Bovendien hebben we een breed netwerk met allerlei autobedrijven, garages en leasemaatschappijen, waardoor we niet alleen goede vergelijkingen kunnen maken, maar ook gegarandeerd een voordelige deal voor jou kunnen vinden. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op.