Wanneer je als zzp’er kiest voor de lease van een auto is het grote voordeel dat je niet direct veel geld hoeft te investeren in een nieuwe auto. Vooral als startende ondernemer kan het soms lastig zijn om zo’n grote investering te doen. Het belangrijkste hierbij is dat je goed nadenkt voor je bepaalde keuzes maakt. Over je financiële situatie, maar ook over je wensen. Wil je een compleet nieuwe auto of is een tweedehands auto ook prima? En waar heb je een auto voor nodig?

Wanneer je beslist dat de lease van een auto als zzp’er een grote meerwaarde heeft voor jouw bedrijf, zijn er op het gebied van zakelijk leasen als zzp’er verschillende mogelijkheden. Wij zetten deze graag voor je op een rijtje.

Private lease

Het voordeel aan private lease is dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Bij private lease sluit je namelijk het contract privé af en niet met je onderneming. Dit wil zeggen dat je de leasekosten niet zakelijk kunt aftrekken. Wel mag je btw aftrekken over gebruiks- en onderhoudskosten wanneer je de auto zakelijk gebruikt. Dit kun je aantonen door middel van een rittenadministratie. Om dit af te mogen trekken is het noodzakelijk dat deze kosten niet mee zijn genomen in de leasekosten en pakketkeuze van de leasemaatschappij.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je een BKR-registratie krijgt wanneer je een private leasecontract aangaat. Betaal je maandelijks je financiële verplichtingen? Dan hoeft dit niet nadelig te zijn. Hierdoor toon je namelijk aan dat je prima in staat bent om je facturen te betalen.

Financial lease

Kies je voor financial lease? Dan koop je de auto als het ware op afbetaling, waardoor jij  de eigenaar wordt. Hierbij bepaal je zelf het maandelijkse bedrag. Is het leasecontract afgelopen? Dan heb je de auto afbetaald en ben je officieel de eigenaar van de auto.

Daarnaast zorgt financial lease voor een bepaalde vrijheid. Je beslist namelijk zelf naar welke garage je gaat voor onderhoud en kiest zelf de verzekeringen uit. Wanneer je al eerder een auto op je eigen naam hebt gehad, behoud je deze schadevrije jaren en bouw je deze ook verder op.

Operational lease

Wil je alles omtrent jouw leaseauto uit handen geven? Dan is operational lease ook een mogelijkheid. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand. Hierin zitten de leasekosten voor de auto, maar betaal je ook direct voor verzekeringen en het onderhoud. Het voordeel aan operational lease is dat je geen onverwachte kosten krijgt en verder nergens meer naar om hoeft te kijken.

Occasion lease

Occasion lease is ook een interessante optie wanneer je een auto zakelijk wil leasen als zzp’er, maar een compleet nieuwe auto niet essentieel is. Of wanneer je simpelweg niet de behoefte hebt om veel geld uit te geven aan een auto. De leasekosten liggen namelijk een stuk lager wanneer je gaat voor een occasion, omdat deze auto al wat kilometers op de teller heeft. Ondanks dat het geen nieuwe auto is, ben je wel verzekerd van een goed werkende auto.

Aanbieders vergelijken

Voor het aangaan van een leasecontract is het belangrijk om rekening te houden met verschillende richtlijnen. Lease je een auto, dan heb je ook te maken met de partij die de financiering regelt. Dit kan een leasemaatschappij zijn, maar ook een bank. Iedere partij hanteert andere voorwaarden. Dit is afhankelijk van de branche waarin je werkt, maar ook van hoelang je actief bent als zzp’er. Daarnaast wordt er ook gekeken naar je verleden.

Het is daarom belangrijk om de voorwaarden van verschillende aanbieders te bekijken. Zo hebben leveranciers in sommige gevallen extra voorwaarden wanneer jij als beginnend zzp’er een auto zakelijk wil gaan leasen. Daarnaast kan een aanbieder vragen om extra zekerheid in de vorm van financiële gegevens zoals jaarcijfers.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als zzp’er wanneer het gaat om de lease van een auto? Bij Fleets denken wij graag met je mee. Bovendien voorzien wij je graag van een passend advies. Neem hiervoor contact met ons op.