Als zzp’er brengt het leasen van een auto een belangrijke beslissing met zich mee: Ga je deze auto privé rijden of is het misschien slimmer om de auto op naam van de zaak te zetten? Belastingtechnisch werkt een bedrijfsauto namelijk anders dan een privéauto. Ook is deze keuze afhankelijk van je bedrijfssituatie. Voor je de keuze maakt om de auto op de zaak te zetten, of juist niet, vertellen wij je graag meer over alle voor- en nadelen.

Zoals we al vertelden is de keuze om een auto op de zaak te zetten volledig afhankelijk van je bedrijfssituatie. Ben je beginnend zzp’er of ben je de laatste jaren gegroeid met je bedrijf? Hoe zit het met je omzet? En hoe denk je over de te verwachten kosten? Naast het leasen van een nieuwe auto op naam van de zaak, is het ook mogelijk om een auto te kopen en deze vervolgens op naam van de zaak te zetten. Of heb je al privéauto en wil je hierin blijven rijden? Dan kun je ervoor kiezen om deze op naam van de zaak te zetten. Wanneer je op voorhand weet dat je niet meer dan 500 kilometer per jaar gaat rijden voor je bedrijf, is het bovendien ook mogelijk om gewoon in je privéauto te blijven rijden.

Wel kan het fiscaal of belastingtechnisch aantrekkelijk zijn om een auto op naam van de zaak te laten zetten. Wanneer je dit doet, profiteer je in sommige gevallen namelijk van een aantal aftrekposten.

Een zakenauto leasen

Besluit je een auto te leasen op naam van de zaak, dan betaal je een vast bedrag per maand voor deze auto. Het voordeel hieraan is dat je geen rekening hoeft te houden met het afsluiten van een verzekering of het betalen van wegenbelasting. Dit zit namelijk in veel gevallen inbegrepen in het bedrag wat je maandelijks betaalt.

Kies je voor een auto in combinatie met operational lease, dan is de volledige maandelijkse factuur aftrekbaar. Daarentegen is het niet mogelijk om de waarde van de leaseauto op de bedrijfsbalans te zetten.

Dit is wel mogelijk wanneer je kiest voor financial lease. In dit geval betaal je met het maandelijkse bedrag ook mee aan het aflossen van de auto, waardoor je aan het einde van het leasecontract officieel eigenaar wordt van de auto. Omdat dit in feite een lening is die je maandelijks gaat afbetalen, komt de waarde van de leaseauto op de bedrijfsbalans te staan. De rente op dit geleende geldbedrag is aftrekbaar van de winst. Overigens is het in sommige gevallen ook de afschrijving van de auto fiscaal aftrekbaar, maar dit is afhankelijk van jouw situatie.

Een zakenauto kopen

Wil je graag een auto op naam van de zaak zetten, maar ga je liever geen leasecontract aan? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een auto te kopen. Het voordeel van het kopen van een auto is dat je direct eigenaar bent en profiteert van een aantal belastingvoordelen. Zo kun je de btw terugvorderen en mag je de aanschafkosten aftrekken van de bedrijfswinst. Dit geldt overigens ook voor andere autokosten zoals brandstof, verzekeringen, onderhoud en wegenbelasting.

Als zzp’er een auto op naam van de zaak zetten? Laat je adviseren

Denk jij als zzp’er over om een auto op naam van de zaak te zetten? Of het nu gaat om het leasen van een nieuwe of occasion auto of het kopen van een auto, in beide gevallen is het verstandig om je te laten adviseren door een specialist op dit gebied.

Fleets is een onafhankelijke en ervaren specialist op het gebied van fleetmanagement, waaronder lease. Wij kijken daarom graag samen met jou naar jouw wensen en jouw situatie. Wanneer wij dit samen op een rijtje hebben gezet, geven wij vervolgens graag een passend advies. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.