De elektrische auto wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets, want elektrisch rijden is de toekomst. Het is een mooie manier om een bijdrage te leveren aan het milieu. Dit is dan ook de reden dat er vanaf 2035 helemaal geen nieuwe brandstofauto’s meer worden geproduceerd in Europa. Er zijn zelfs een aantal merken die in 2025 al stoppen met de productie van brandstofauto’s. De toekomst is dus eigenlijk een stuk dichterbij dan je zou denken.

Door de opkomst van de elektrische auto heb je tegenwoordig een hoop keuzemogelijkheden. Een aantrekkelijke manier om een elektrische auto te rijden, is door te kiezen voor financial lease. Wij vertellen je graag meer over de voordelen die hieraan zitten.

Profiteren van verschillende voordelen

Kies je voor een elektrische auto op basis van financial lease dan is het mogelijk om gebruik te maken van een aantal voordelen. Zo betaal je geen bpm tot en met 2024 en heb je een vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting tot en met 2024. Daarnaast geldt er een bijtelling van 16% tot een drempelbedrag van €35.000,-. Komt de aanschafprijs van de auto boven dit bedrag uit? Dan betaal je 22% bijtelling. Dit staat gelijk aan de bijtelling van een brandstofauto.

Omdat je met financial lease een investering doet in je bedrijf, mag de investeringswaarde van de winst worden afgetrokken. Dit is exclusief de btw kosten. Door de MIA-regeling is het mogelijk om tot 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op de winst. Het definitieve bedrag wat in mindering mag worden gebracht wordt gebaseerd op de milieueffecten van jouw nieuwe elektrische auto.

Bovendien ben je bij financial lease eigenaar van de elektrische auto. Het is hierdoor mogelijk om gebruik te maken van andere fiscale voordelen, zoals de renteaftrek. Ook is het mogelijk om de btw kosten van het aankoopbedrag terug te vorderen bij de belastingdienst.

Auto in eigen onderhoud

Bij financial lease van een elektrische auto heb je de mogelijkheid om alles omtrent verzekeringen en onderhoud voor eigen rekening te nemen. Zo bepaal je zelf waar je jezelf verzekerd en kun je dus ook gebruik maken van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in de vorm van no-claimkorting. Het voordeel aan een elektrische auto is dat de elektromotor maar weinig onderhoud nodig heeft in vergelijking tot de motor van een brandstofauto. Hierdoor bespaar je dus ook op onderhoudskosten.

Zonder kilometerbeperking

Wanneer je een elektrische auto gaat rijden en kiest voor financial lease, kun je zelf bepalen hoelang je met deze auto door blijft rijden. Omdat je met financial lease direct eigenaar van de elektrische auto bent, maakt het niet uit hoeveel kilometers je maakt. Wel is het over het algemeen interessanter om te kiezen voor financial lease wanneer je weet dat je niet enorm veel kilometers gaat maken met je elektrische auto. Het is namelijk belangrijk om te kijken of de auto na een aantal jaar, wanneer het leasecontract is afgelopen, nog aantrekkelijk genoeg is om te blijven rijden.

Toegang tot milieuzones in de toekomst

De maatregelen rondom de vermindering van CO2-uitstoot worden steeds strenger. Op dit moment geldt er in sommigen binnensteden al een verbod voor dieselvoertuigen. In de toekomst wordt dit alleen maar verder uitgebreid. Zo komt er vanaf 2025 een zero emissiezone in minimaal 30 steden. Dit wil zeggen dat alleen elektrische auto’s dan nog welkom zijn in de binnenstad. Vooral wanneer je een bedrijfswagen aan gaat schaffen waarmee je regelmatig in de binnenstad moet zijn, is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Fleets geeft graag een passend advies

De ontwikkeling van elektrische auto’s gaat enorm snel. Er komen steeds meer nieuwere elektrische auto’s met een betere batterij, een betere actieradius en meer mogelijkheden. Het kan daarom zo zijn dat wanneer je vandaag een elektrische auto koopt deze in een constructie van financial lease over een aantal jaar niet meer interessant is. Fleets legt je graag uit bij welke auto je een hoger of juist lager risico hebt. Ook informeert Fleets je graag over laadpalen in combinatie met de financial lease van een elektrische auto.

Benieuwd naar de mogelijkheden op het gebied van financial lease van een elektrische auto? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag een passend advies naar aanleiding van jouw situatie.